Öntött fánk

Öntött fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 22 dkg átszitált finomliszt
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum (vagy 1 evőkanál vanília aroma)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 3 dkg porcukor (csak a szóráshoz, de ízlésfüggő)
  • a sütéshez:
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 22 dkg átszitált finomliszt
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 csipet
  • 3 dkg porcukor
  • 5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és félre tesszük. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a rumot vagy vanília aromát, és kézi habverővel felváltva hozzákeverjük a langyos tejet és a lisztet. (Csomómentes legyen a tésztamasszánk!) Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot is.

Egy lábasban az olajat annyira felforrósítjuk, hogyha beledobunk egy csipet kenyérbelet, azonnal feljöjjön a tetejére. (Ez közepes lángon kb. 15 perc.)

A tésztamasszát habzsákba töltjük, de még egyszerűbb a formázása, ha egy alaposan kimosott ketchupos flakonba töltjük, és abból nyomjuk a forró olajba.

A fánk mindkét oldalát aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja róla, majd ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés:

Recept: Ganter Klára, Fotó: Csákvári Péter

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti