Omlós túrós zserbó

Omlós túrós zserbó
Elkészítési idő
5,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tejföl ((200 g
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja, és leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • (kb. 20x30 cm-es tepsihez)
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tejföl ((200 g
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja, és leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A családom szerint ez az adag elég kevés, én a duplájának szoktam nekiállni, elég jól eláll, nem szárad ki.

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk.
Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az egyikbe belegyúrjuk a 2 evőkanál kakaóport.

A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojás sárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. Az egyik sárga tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. (Ezeket a lapban nyújtott tésztákat úgy tudjuk legegyszerűbben kezelni, ha kivágunk sütőpapírból egy tepsi méretet, és erre rakva nyújtjuk ki, és igazítjuk el a lapokat. Így biztosan egyforma méretű lesz mindegyik.)
170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 25 percig sütjük.

Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni. Pár órás pihenést igényel, de legjobb, ha előző nap megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!