Omlós mákos rudacska

Omlós mákos rudacska
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • a töltelékhez:
  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 dkg kristálycukor
  • 0,75 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg mazsola
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 dkg kristálycukor
  • 0,75 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg mazsola
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Valóban nagyon omlós, porhanyós sütemény. Jól záródó dobozban napokig eláll.

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.

A töltelékhez a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéjat, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (6-7 mm vastagra), majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak). Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)

A rudakat éles késsel. kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)

A rudakat sütőtapíros, vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 15-17 percig sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.)

Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.