Omlós almás pite

Omlós almás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • az omlós tésztához:
  • 500 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g vaj
  • 1 csipet só
  • 80 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 80 g tejföl
  • a töltelék:
  • 2,5 kg alma nagylyukú reszelőn lereszelve, kinyomkodva
  • ízlés szerint cukor
  • fahéj
  • vaníliás cukor
  • a tetejére:
  • 2 db tojássárgája
  • a tálaláshoz:
  • porcukor
  • 500 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g vaj
  • 1 csipet
  • 80 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 80 g tejföl
  • 2,5 kg alma nagylyukú reszelőn lereszelve, kinyomkodva
  • cukor
  • fahéj
  • vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • porcukor

Elkészítés:

Az omlós tészta hozzávalóit kimérjük, majd egy-két perc alatt kézzel összegyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Miután letelt a 30 perc pihenési idő, ketté vesszük a tésztát, munkalapon alálisztezünk, a tetejét is vékonyan lisztezzük, majd egyenként 1 cm vastagra nyújtjuk. Próbáljuk akkorára nyújtani, mint a tepsink mérete.

Amikor az egyik lap készen van, zsírpapírra tesszük, majd villával megszurkáljuk, és rátesszük az almás tölteléket, amit előzőleg lereszeltünk, és kinyomkodtuk a levét. Ezután mehet rá a másik lap is, azt is megszurkáljuk, majd lekenjük a tetejét a tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kálmán-Piroska Zsuzsanna küldte be. Köszönjük!