Oliebollen (holland fánk)

Oliebollen (holland fánk)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 savanykás alma hámozva, reszelve
  • 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
  • 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
  • 5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrom (aprított)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál rum
  • a sütéshez:
  • 4 dl étolaj
  • a tálaláshoz:
  • fahéjjal elkevert porcukor
  • 1 db savanykás alma
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 15 dkg mazsola
  • 5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrom
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál rum
  • 4 dl étolaj
  • fahéjjal elkevert porcukor

Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A többi tejet is hozzáadjuk, majd kézi mixerrel alaposan kidolgozzuk. Belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot. Letakarjuk és egy órán át pihenni hagyjuk.

Egy nagyobb fazékba olajat öntünk legalább 2-3 ujjnyi vastagon, és kb. 180 fokra felmelegítjük. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszünk az olajba, majd szép arany színűre sütjük. Papírra szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Különleges, nagyon finom.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!