Olga almás

Olga almás
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • az almás piskótához:
  • 3 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 8 g sütőpor
  • 75 ml napraforgó olaj
  • 75 ml víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 db közepes nagyságú alma
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • a vaníliás krémhez:
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor (kristály)
  • 8 dkg liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • a csokoládémázhoz:
  • 150 g csokoládé
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 5 kocka fehér csokoládé 
  • (a tepsi 20 ×30 cm-es)
  • 3 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 8 g sütőpor
  • 75 ml napraforgó olaj
  • 75 ml víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 db közepes nagyságú alma
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor (kristály)
  • 8 dkg liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 150 g csokoládé
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • 5 kocka fehér csokoládé 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és durvára reszeljük, meglocsoljuk fél citrom levével, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd elkeverjük. Papírral kibélelt tepsiben elterítjük.

A tojásokat a cukorral mixerrel felverjük, hozzáadjuk az étolajat, a langyos vizet és a sütőporral elkevert liszteket. Elkeverjük, foltonként az almára rakjuk, majd a másik felébe belekeverjük a kakaót, és az almára rakjuk, elsimítjuk, egy villával megcifrázzuk, hogy szép foltos legyen a piskóta. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (végezzünk tűpróbát).

A tejből, cukrokból, lisztből sűrű krémet főzünk, amikor kihűl, a vajjal habosra keverjük.

A sült piskótát kifordítjuk a tepsiből egy tálcára, így felülre kerül az almás réteg. Rásimítjuk a krémet.

Az étolajat felmelegítjük, levesszük, és hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg szép sima nem lesz. Kicsit hagyjuk kihűlni, és rásimítjuk a krémre.

A fehér csokoládét is felolvasztjuk 1 teáskanál étolajjal. Csíkokban felvisszük a csokoládéra és fogpiszkálóval megcifrázzuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!