Olaszos csirkemell

Olaszos csirkemell
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 db egész csirkemell (csontos, bőrrel együtt)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 16 szelet bacon szalonna
  • 3 ág friss rozmaring
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 egész fej fokhagyma
  • 1 citrom
  • a töltelékhez:
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg ciabatta
  • 3 evőkanál friss petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 evőkanál aprított friss rozmaring
  • 5 dkg reszelt parmezánsajt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kisebb egész tojás
  • 2 db egész csirkemell (csontos, bőrrel együtt)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 16 szelet bacon szalonna
  • 3 ág friss rozmaring
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 egész fej fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg ciabatta
  • 3 evőkanál friss petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 evőkanál aprított friss rozmaring
  • 5 dkg reszelt parmezánsajt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 kisebb egész tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A húst megmossuk, és szárazra töröljük egy papírtörlővel. Kevés olívaolajjal bekenjük a húst minden oldalát, sózzuk, borsozzuk alaposan. A hús bőrös tetejét beborítjuk a baconszeletekkel (a szeletek minimálisan fedjék egymást), és a hús alá hajtjuk a végeket. A szeletek közzé tűzzünk kis rozmaringhajtásokat, majd a tetejét megborsozzuk. Az egészet átkötjük spárgával, hogy rögzítsük, és később ne veszítse el formáját.

A hagymát megtisztítjuk, nyolcba vágjuk, majd a gerezdeket a sütőtepsi aljába szórjuk, és a tetejére helyezzük a csirkét. Lazán befedjük alufóliával és kb. 1 óráig sütjük.

A töltelékhez a hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A ciabattát kis kockákra vágjuk. A petrezselymet és a rozmaringot felaprítjuk. Felforrósítunk 3 ek. olajat egy serpenyőben, rádobjuk a hagymát és fokhagymát, aranybarnára pirítjuk. A megsült hagymákat a serpenyő szélére húzzuk, közepén kb. 1 perc alatt megpirítjuk a fenyőmagokat. A tűzről levéve az egészet hagyjuk kihűlni.

Nagy keverőtálba borítjuk a hagymákat, a fenyőmagot, hozzákeverjük a maradék olajat, a ciabattát, a zöldfűszereket, a parmezánt, a citromhéjat, a tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Tűzálló tálba nagyobb diónyi gombócokat formázunk a masszából, sütőpapírral lefedjük.

A húsról a sütési idő vége előtt 30 perccel levesszük a fóliát, a sütő hőfokát 200 °C-ra emeljük. A fokhagymafejeket vízszintesen kettévágjuk, a citromot gerezdekre szeljük, mindkettőt a húsra szórjuk, és még 30 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús: szúrjuk meg a legkövérebb részénél egy hústűvel – tiszta húslének kell kifolynia már, és nem rózsaszínnek – ha mégis, 10 percenként ellenőrizni kell, amíg megfelelő lesz.

A megsült húst, citromokat és fokhagymát nagy kínálótálra szedjük, és lefedjük alufóliával, amíg felvágásra kerül.

A hús mellé toljuk be lefedve a tölteléket az utolsó 30 percre. 20 perc után vegyük le róla a fóliát, és pirítsuk meg. Ha nem fér be a hús mellé, süssük meg a hús után, addig pihenhet a hús.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti