Olasz ribizlitorta

Olasz ribizlitorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 1 csomag (250 dkg-os) nyújtott leveles tészta
  • 5 dkg liszt (a szóráshoz)
  • 250 dkg mascarpone krémsajt
  • 250 dkg tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 fél citrom leve
  • 1 rúd vanília
  • 2 db egész tojás
  • csipet só
  • 25 dkg friss piros ribizli
  • vaj a formához
  • a szóráshoz:
  • 1 evőkanál porcukor
  • 22-24 cm-es átmérőjű kerek hullámos szélű tortaforma
  • 1 csomag (250 dkg-o) nyújtott leveles tészta
  • 5 dkg liszt (a szóráshoz)
  • 250 dkg mascarpone krémsajt
  • 250 dkg tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 fél citrom leve
  • 1 rúd vanília
  • 2 db egész tojás
  • csipet
  • 25 dkg friss piros ribizli
  • vaj
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A torta- vagy pite formát vajjal kikenjük, majd kibéleljük a kinyújtott tésztával, úgy, hogy a széle kissé túllógjon. Ezután hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

A mascarponét, a tejföllel, a cukorral, a citrom reszelt héjával és levével, a tojássárgájával és a vanília rúd belsejével alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és laza mozdulattal a krémhez keverjük. A kész masszát beleöntjük a tésztával bélelt formába, és egy spatula segítségével elsimítjuk a tetejét.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A ribizlit megmossuk, leszemezzük. A torta tetejét kirakjuk a ribizli szemekkel. A széleinél túlhajló tésztát felhajtjuk a torta széléhez és összecsipkedjük. A sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült hagyjuk kihűlni, majd cikkekre vágjuk. A tetejét porcukorral megszórjuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!