Olasz citromtorta

Olasz citromtorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 15 dkg vaj + a formához
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 3 citrom reszelt héja és facsart leve
  • 2 evőkanál limoncello (citromlikőr)
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • a tálaláshoz:
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál porcukor
  • a citromos tejfölhöz:
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg vaj + a formához
  • 20 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 3 citrom reszelt héja és facsart leve
  • 2 evőkanál limoncello (citromlikőr)
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű gyümölcstorta formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagy tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a tojások sárgájával, majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.

Másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát meg a keményítőt. Csomómentesre keverjük.

A tortaformába öntjük a keveréket, a sütőbe tesszük. 10 perc elteltével a hőfokot 150 °C-ra visszavesszük, és a tortát további kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.

Közben a citromos tejföl hozzávalóit elkeverjük, lehűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral, a felkarikázott citrommal díszítjük. A citromos tejfölt külön kínáljuk hozzá.