Ökörszem

Ökörszem

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 citrom

a lekenéshez:

  • 2 tojásfehérje

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, a puha margarint, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20 db, egyenként 10-11 dkg-os darabokra osztjuk, és gombócokká formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 15 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük.

A gombócok közepébe mélyedést nyomunk (például egy teletalpú kis pohárral), belekanalazzuk a túrót, majd lekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített sütőben megsütjük.

A receptet Cseh Borbála küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk