Nyúl vadasan krumpligombóccal

Nyúl vadasan krumpligombóccal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a vadashoz:

1 kg nyúlhús kockázva (nálam: mezei nyúlból, de készíthetjük vaddisznó- vagy őzcombból, vadhús hiányában pedig marhahúsból is)

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes zeller
  • 3 nagy sárgarépa
  • 2 közepes gyökérzöldség
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 6 db babérlevél
  • 10 szem egész bors
  • 10 szem borókabogyó
  • 3 evőkanál mustár
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 dl tejföl
  • 4 evőkanál almaecet
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • só (ízlés szerint)

a krumpligombóchoz:

  • 0,5 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 150 g liszt
  • 1 kisebb tojás
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Az alaposan megmosott nyulat feldaraboljuk, csontozzuk, majd a húst felkockázzuk, végül edénybe tesszük és annyi hideg vízzel felöntjük, ami ellepi. Megsózzuk, felforraljuk, a keletkezett habot leszedjük.

Beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát, zöldségeket, mustárt, almaecetet, fűszereket (babérlevél, bors, borókabogyó), és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez kb. 80-90 perc. Ha minden puhára főtt, lapátkanállal egy tálba szedjük a zöldségeket, majd egy másik tálba a húst.

A levet finom szűrőn leszűrjük. A leszűrt levet és a zöldségeket turmixgépbe tesszük és jól összedolgozzuk, majd egy nagy főzőedénybe öntjük. Egy-két evőkanál mártást csomómentesre keverünk 3 dl tejföllel és a mártásba visszaöntjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citrom levét és a száraz fehérbort, majd jól összeforraljuk. (A még szebb színért tehetünk bele egy kevés kurkumát is.) Ha szükséges, utánízesítjük. A végén visszatesszük a mártásba a húst.

A krumpligombóchoz: a burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük (ez a burgonya nagyságától függően 35-40 perc). Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk. Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Rögtön hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk.

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű, sós vizet forralunk. Kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket kb. hüvelykujjnyi nagyságban felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le. Ha nem lisztes fajtájú a burgonya, és a massza mégis leragad, kevés lisztet szórjunk a munkalapra.)

A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük. (Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy a gombócok ne ragadjanak össze.)

A receptet Kolimár Viktória küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk