Nyitott diós kalács

Nyitott diós kalács
Elkészítési idő
4,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 2 sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 3 dkg margarin
  • fél citrom reszelt héja
  • A mázhoz:
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 13 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. porcukor

Elkészítés:

Gyúrjunk kelt tésztát a hozzávalókból, majd kelesszük fél órát.

A töltelékhez forraljuk fel a tejet a cukorral, a darált dióval, a zsemlemorzsával. Néhány perces forrá után vegyük le a tűzről és keverjük bele a vaníliás cukrokat, a margarint, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Hagyjuk kihűlni.

Nyújtsuk a megkelt tésztát téglalap alakúra, ujjnyi vastagra.
Simítsuk rá a tölteléket, tekerjük fel, majd vágjuk ketté hosszában, és a nyitott felókkel felfelé fonjuk őket össze.

Tegyük a kalácsot egy kikent tepsibe, hagyjuk kelni fél órát, majd süssük készre forró sütőben.

A mázhoz keverjük simára a citromlevet a porcukorral, majd kenjük a kész, forró kalácsra.