Nutellás babka

Nutellás babka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 55 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília paszta
  • *

a töltelékhez:

  • 25 dkg Nutella

Elkészítés:

Első lépésként megmelegítjük a tejet, majd elkeverünk benne 1 kanál kristálycukrot és beletesszük az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.

Egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, és egyenként a tojásokat, végül a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy gép segítségével szép tésztát gyúrunk belőle, majd lefedve meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük.

A megkelt tésztából lisztezett felületen kb. 60x30 cm-es téglalapot nyújtunk. Szép vékony tésztát kell kapnunk. Megkenjük nutellával. Jó szorosan feltekerjük a hosszanti oldalánál. A két végét behajtjuk, majd egy éles késsel a hosszanti oldalánál kettévágjuk. Majd kezdődhet a formázás, mindig egymásra tesszük két a két szálat (2 fonás/csavarás). Vigyáznunk kell, hogy mindig a nutellás fele legyen felfelé.

A kenyérformába egy csík sütőpapírt teszünk. Miután összecsavartunk a tésztát, egy mozdulattal a kenyérformába vagy kuglófformába tesszük. A tetejét ízlés szerint meg lehet szórni törökmogyoróval, mandulával, pisztáciával. Ezután meleg helyen további 40 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütésen, 40-45 percig sütjük a kalácsot.

Nutella helyett lehet használni lekvárt, túrós-mazsolás tölteléket, forrázott diós-mákos tölteléket, pisztáciapasztát.

A receptet Kötelesné Bognár Alexandra küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk