Nuss stangli

Nuss stangli
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g darált dió
  • 350 g porcukor
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 4 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • a díszítéshez:
  • 6 tojásfehérje
  • 350 g porcukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 500 g darált dió
  • 350 g porcukor
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 4 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojásfehérje
  • 350 g porcukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

A négy tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A darált diót, a zsemlemorzsát, a citrom reszelt héját alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját és 3 evőkanál tojáshabot. Elkezdjük a tésztát összegyúrni. (Nem szabad túl száraznak lenni, mert akkor törni fog. Tehát ha szükséges, adunk még hozzá a tojáshabból.) Szép sima tésztává gyúrjuk.

Zsemlemorzsával meghintett felületen ujjnyi vastagságúra sodorjuk, majd egyenlő szélességűre és hosszúságúra szeleteljük. Közben elkészítem a tojáshabot is.

A tojásfehérjéket egy elektromos habverővel elkezdjük verni, addig, amíg puha csúcsok nem képződnek. Ezt követően fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a maradék tojáshabot, ami nem kellett a tésztába. A keverőt maximális sebességre kapcsoljuk. Addig keverjük, amíg a tojáshab merev és fényes nem lesz. (Akkor jó, ha a fejünk felé tartjuk, és nem mozdul meg a lapáton.)

Egy csészében simára keverjük az ecetet és a kukoricakeményítőt, majd beleforgatjuk a tojáshabba. A tojáshabot egy habzsákba töltjük és ezzel díszítjük a diós rudakat. A sütőt a legalacsonyabb hőfokon előmelegítjük, majd 10 percig így sütjük a nuss stanglikat. Ezt követően a sütőt lekapcsoljuk és hagyjuk, hogy a sütemény teljesen megszáradjon.

Amikor a hab már kemény, kész is. Fontos, hogy a hab teteje nem pirulhat meg!

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!