Nudlitorony vanília öntettel, áfonyával

Nudlitorony vanília öntettel, áfonyával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dkg zsír
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg áfonyalekvár
  • só ízlés szerint
  • a nudli forgatásához:
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • a vaníliaöntethez:
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dkg zsír
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg áfonyalekvár
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A tisztított kockákra vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd áttörjük és langyosan összegyúrjuk a liszttel, a zsírral és a tojással.

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, azután 1x 5 cm-es csíkokra vágjuk és lisztes tenyérrel nudlikat sodrunk a tésztacsíkokból. A nudlikat forró lobogó enyhén sós vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg a víz felszínére feljön.

A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a morzsát és a porcukrot. Szép arany sárgára pirítjuk.

A nudlikat szűrőkanállal kiszedjük, majd megforgatjuk a vajon pirított, porcukros zsemlemorzsában. Tálalásnál felhalmozzuk, vaníliaöntettel és simára kevert áfonyalekvárral meglocsoljuk.

A vaníliamártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tejfölt, majd felforraljuk.

A tojást felütjük, szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. A sárgáját beletesszük a langyos tejfölös-vaníliamártásba és összekeverjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!