Non plus ultra

Non plus ultra

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája

A tojáshabhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál citromlé

Az összeragasztáshoz:

  • néhány evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A gombóccá gyúrt tésztát folpackba csomagoljuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Ezután egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.

Végül a tésztakorongok tetejére kanalazzuk a habot.

A tojásfehérjét a porcukorral kézi habverővel habosra keverjük. Amikor már kezd kifehéredni, hozzáadjuk a citromlevet, majd addig keverjük, amíg egy sűrű, de nem túl kemény habot kapunk. (Ezt a habot mindenképpen kézi habverővel keverjük ki, mert csak akkor lesz ilyen szép a sütemény tetején.)

A tojáshabból a tepsiben lévő tésztakorongok tetejére kanalazzunk kis halmokat és közepes hőmérsékletűre melegített sütőben 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Légkeverésnél 160 fokon, 10 percig kell sütni.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a korongokat, majd az egyik tésztakorongra tegyünk egy mokkáskanál lekvárt, majd egy másik tésztakorongot helyezzünk rá, és óvatosan nyomjuk össze, vigyázva hogy a lekvár ne folyjon ki. Az elkészült aprósüteményt száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk