New York-i Bagel

New York-i Bagel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8-10 darabhoz:
  • 600 g liszt
  • 10 g vaj
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 g friss élesztő
  • *
  • az előfőzéshez:
  • 2 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • *
  • a tetejére:
  • mák
  • szezámmag
  • zabpehely
  • lenmag
  • reszelt sajt
  • 600 g liszt
  • 10 g vaj
  • 1 db tojás
  • 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 g friss élesztő
  • 2 liter víz
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál méz
  • mák
  • szezámmag
  • zabpehely
  • lenmag
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és 10 percig pihentetjük, felfuttatjuk. A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a vajat és az olajat. Kézzel vagy dagasztófejes robotgéppel összedolgozzuk – addig, amíg szép, fényes, rugalmas tésztát kapunk. Kis liszttel meghintjük, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 órát pihentetjük-kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra vagy gyúródeszkára tesszük és 8-10 darabra osztjuk. Gömböccé formázzuk, a közepébe lukat fúrunk (vagy rúddá sodorjuk, és a két végét összecsípjük és -nyomkodjuk), hogy kis duci karikákat kapjunk. Lisztezett felületen, letakarva még fél órát pihentetjük.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, közben egy fazékban vizet forralunk. Ha felforrt a víz, 1 teáskanál sót és 1 evőkanál mézet adunk hozzá.

Amikor felforrt a víz, kettesével beletesszük a tésztakarikákat, fél perc után megfordítjuk, majd újabb fél perc után szűrőkanállal kivesszük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ha mindegyik kész, megszórjuk ízlés szerint mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, zabpehellyel vagy reszelt sajttal. 180 foka előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-15 percig sütjük (attól függ, kinek milyen a sütője). Folyamatosan figyeljük, mert hamar megéghet.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti