Névnapi mákos–almás

Névnapi mákos–almás
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 1 kg alma
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • az almazseléhez:
  • 3-4 dl almalé
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • a csokimázhoz:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj + keksz
  • 1 kg alma
  • 3 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 dl almalé
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • keksz

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és amíg a többi hozzávalót kimérjük állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A levét, amit kiengedett leszűrjük és kiegészítjük 6 dl-re a készen vásárolt almalével. Ezután félretesszük.

A tojást a kétféle cukorral jól kikavarjuk, és hozzáadjuk a reszelt almát. Alaposan összedolgozzuk, majd lassan hozzáadagoljuk az olajat és a tejet. Egyneművé keverjük, és lazán beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet és a mákot. Sütőpapírral bélelt tepsibe (25×35) simítjuk és 175 fokos előmelegített sütőben kb.45 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszatesszük a tepsibe, vagy tálcára helyezzük.

A pudingport a cukorral és a félretett almalével puding sűrűségűre megfőzzük, langyosra hűtjük, majd a tésztára simítjuk. A keksszel kirakjuk a tetejét (ha vastagabb a keksz, az alját almalében megmárthatjuk).

A csokit a tejszínnel és a vajjal megolvasztjuk és 5 perc hűlés után a kekszre simítjuk. Hűtőben dermesztjük.

A kekszek mentén szeleteljük. Kedvünk szerint díszíthetjük.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hédi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti