Narancsos-vaníliás baklava

Narancsos-vaníliás baklava
Elkészítési idő
3,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 35 dkg cukor
  • 2 evőkanál narancslé
  • 3,5 dl víz
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyhatüó)
  • 2 nagyobb narancs
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • 2 csomag réteslap
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sótlan pisztácia aprítva
  • 35 dkg cukor
  • 2 evőkanál narancslé
  • 3,5 dl víz
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz
  • 2 nagyobb narancs
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • 2 csomag réteslap
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sótlan pisztácia aprítva

Elkészítés:

Egy nyeles forralóban forraljuk össze a cukrot és a narancslevet a vízzel. Forrás után takaréklángon további 10-12 percig főzzük, hogy a szirupunk kissé besűrűsödjön. A tűzről levéve adjuk hozzá a narancsvirágvizet.

A narancsokat lobogó, forrásban lévő vízbe tesszük úgy, hogy azokat teljesen ellepje. Kb. 45-50 percig főzzük, hogy teljesen megpuhuljanak. Ezután feldaraboljuk a megpuhult narancsokat és egy turmixgép segítségével pépesítjük, majd egy szűrőn keresztül leszűrjük a narancspépről a felesleges folyadékot. Az így maradt narancspürét összekeverjük narancslekvárral és 1 rúd vanília kikapart magjaival.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A réteslapokat akkora lapokra vágjuk, amekkora a tepsink, majd egyenként olvasztott vajjal alaposan megkenve rétegezzük. Először 8 lapot fektetünk le, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután jön újabb 8-10 réteslap, olvasztott vajjal megkenve, rétegezve.

Amikor elkészültünk, óvatosan bevagdossuk négyzet, vagy rombusz alakban a tésztánkat, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve alaposan meglocsoljuk a kész, immáron kihűlt sziruppal