Narancsos vaníliakrémes torta

Narancsos vaníliakrémes torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tortalapokhoz:
  • 2×2 db tojás
  • 2×8 dkg porcukor
  • 2×10 dkg liszt
  • 2×1 csomag vaníliás cukor
  • 2×1/2 csomag sütőpor
  • *
  • a lapok kenéséhez:
  • kb. 2 dl narancs vagy sárgabarack lekvár
  • *
  • a krémhez:
  • 3 dl tej
  • fél rúd vanília
  • 3 db tojássárgája
  • 1,5 dkg zselatin
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • *
  • a díszítéshez:
  • 2-2,5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • pirított mandulaforgács
  • cukrozott narancshéj
  • pisztácia (elhagyható)
  • (a tortaforma 24 cm-es
  • 2 x 2 db tojás
  • 2 x 8 dkg porcukor
  • 2 x10 dkg liszt
  • 2 x 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 x fél csomag sütőpor
  • *
  • 2 dl narancs vagy sárgabarack lekvár
  • 3 dl tej
  • fél rúd vanília
  • 3 db tojássárgája
  • 1,5 dkg zselatin
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 2-2,5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • pirított mandulaforgács
  • cukrozott narancshéj
  • pisztácia (elhagyható)

Elkészítés:

Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint. Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.

A piskóta hozzávalói másik feléből ugyanígy elkészítjük a piskótát. Így két egyforma vékony piskótalapot kapunk. Melyeket miután kihűltek ketté vágunk. Így négy lapunk lesz.

Elkészítjük a krémet. A tejet a felhasított vaníliával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni és leszűrjük. A porzselatint kevés vízben feloldjuk (addig keverjük amíg feloldódik). A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a narancshéjjal, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet. Vízfürdőn, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a feloldott zselatint és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.

A lapokat megkenjük lekvárral, és a krémmel a tortaformába rétegezzük. A hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Kevés krémet félreteszünk a torta oldalára is, amellyel majd dermedés után vonjuk be. (Ízlés szerint morzsalékosra tört piskótával nagy mandulával is díszíthetjük az oldalát.)

A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákkal díszítjük a torta tetejét. Megszórjuk pirított mandulával, és a cukrozott narancshéjjal és pisztáciával díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti