Narancsos mézeskalács parfé

Narancsos mézeskalács parfé

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

kb. 10 szelethez:

  • 15 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 dkg vaj/margarin
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál baracklekvár

a parféhoz:

  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl hideg habtejszín, habbá verve
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 dl narancslé
  • 2 teáskanál zselatin

a díszítéshez:

  • 1 darab narancs

Elkészítés:

A mézes tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a fahéjat összemorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal. Hozzáadjuk a mézet és a tojást, majd sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.

A tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk. Először kivágunk belőle az alagútformánk (kenyérforma) méretével megegyező lapot. A maradék tésztából fenyőfa alakú kiszúróval kb. 15 db formát szúrunk ki. (Előtte próbáljuk meg, hogy befér-e a formába.) A darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.

A kihűlt fenyőfákat ötösével, kevés baracklekvárral összeragasztva egymásra rétegezzük. Az alagútformát fóliával kibéleljük.

A parféhoz gőz fölött csípősre melegítjük (amikor beledugjuk az ujjunkat, csíp) a tojássárgáját a cukorral, majd kihűlésig habbá verjük. Beleforgatjuk a felvert tejszínt, a narancs héját, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd felmelegített zselatint.

A parfét a kibélelt alagútformába töltjük, az összeragasztott fenyőfákat fejjel lefelé szorosan egymás mellé belenyomjuk. Eligazítjuk rajta a krémet, néhányszor az asztalhoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne levegő. Befedjük a mézes lappal, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor narancsszeletekkel díszítjük.

A receptet Kovács Noémi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk