Narancsos mézes krémes

Narancsos mézes krémes

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin
  • 6 evőkanál folyékony méz
  • 2 egész tojás
  • 4-5 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 4 db narancs reszelt héja
  • 3 dl narancslé (kb. 3 db narancs leve)
  • 7 dl tej
  • 10 púpos evőkanál liszt
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin

a csokimázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj
  • (a tepsi mérete 35 x 30-cm)

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen dolgozható, nyújtható tésztát kapjunk. 4 részre osztjuk.

Sütőpapíron kinyújtjuk, majd a tepsi hátulján 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. (Hamar sül, ne száradjon ki!)

A narancsot meleg vízbe áztatjuk és jól megmossuk. A héját lereszeljük, de vigyázzunk, hogy a fehérje ne kerüljön bele, mert keserű lesz. Ezután annyi narancsnak a levét facsarjuk ki, hogy 3 dl legyen. A tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, a narancs levét és egy kis hideg tejet és simára keverjük.

A többi tejet meglangyosítjuk, a lisztes keverékhez adjuk, majd hozzáöntjük a tejhez. Lassú tűzön állandó keveréssel sűrűre főzzük. (Esetleg, ha csomós lenne, egy szitán passzírozzuk át!) Kihűtjük.

A vajat vagy margarint a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt krémet, ismét összekeverjük, majd a resztelt narancshéjat beleforgatjuk. Megtöltjük vele a lapokat.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, az olajat, vajat hozzáadjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Pár órára hűtőbe tesszük puhulni, majd forró vízzel mártott késsel felszeleteljük.

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk