Narancsos kevert süti sós karamella öntettel

Narancsos kevert süti sós karamella öntettel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 db nagyméretű tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 240 ml olaj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 240 ml narancslé
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • a sütés után:
  • 120 ml narancslé –
  • meglocsolni a süteményt (el is hagyható)
  • a tálaláshoz:
  • a sós karamellás öntethez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • fél kávéskanál tengeri só
  • 4 db nagyméretű tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 240 ml olaj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 240 ml narancslé
  • 30 dkg sima liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 120 ml narancslé
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • fél kávéskanál tengeri só

Elkészítés:

A tojásokat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kb. 1 percig keverjük fakanállal. Aztán hozzáadjuk az olajat, a reszelt narancshéjat, a narancslevet és összekeverjük.

A sütőport elkeverjük a liszttel, majd részletekben a masszához keverjük. Híg tésztát kapunk, olyannak kell lennie.

Kuglóf- torta- vagy őzgerinc formában, de tepsiben is süthetjük, amit előtte kikenünk zsiradékkal és beleöntjük a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük. (Elég sokáig sül. A sütési idő attól is függ, hogy egy edényben vagy két edényben elosztva sütjük-e.)

A közepébe szúrjunk hurkapálcát vagy tűt, és ha nem ragad, de ruganyos a tészta kivehetjük. Még melegen meglocsoljuk narancslével.

A karamell öntethez a cukrot világosra karamellízaljuk, a tejszínt fokozatosan hozzáöntjük. Ha feloldódott a cukor levesszük a tűzről, apránként hozzáadjuk a vajat és a sót. (Ha nincs tengeri sónk, más fajtát is használhatunk.) Simára keverjük.

Ha kihált a sütemény, felszeleteljük, tálaláskor csurgatunk rá az öntetből.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti