Narancsos húsvéti répatorta

Narancsos húsvéti répatorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 1,5 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre reszelt sárgarépa
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl sárgarépalé
  • A töltelékhez és díszítéshez:
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl friss narancslé
  • pár csepp narancsaroma
  • 6 db narancs
  • cukrozott tejszínhab
  • 1 narancs a díszítéshez
  • a nyuszihoz fehér marcipántömb és kakaópor (vagy készen vásárolható húsvéti marcipánfigura)
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre reszelt sárgarépa
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl sárgarépalé
  • 40 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl friss narancslé
  • pár csepp narancsaroma
  • 6 db narancs
  • cukrozott tejszínhab
  • 1 narancs
  • a fehér marcipántömb és kakaópor (vagy készen vásárolható húsvéti marcipánfigura)

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és 4 evőkanál narancslével habosra keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi só hozzáadásával keményre verjük.
A fehérjehabot a cukros tojássárgájához adjuk, majd fakanállal óvatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a narancslét, majd a finomra reszelt sárgarépát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tűpróbáig sütjük. A tortalapot három részre vágjuk.

A krémhez a tejszínben elkeverünk kristálycukrot, állandóan kevergetve melegítjük. Hozzáadjuk a vajat, állandó kevergetés mellett feloldjuk benne.
Ha kihűlt, habverővel habosra keverjük, közben apránként beledolgozunk 1 dl frissen facsart narancslét, és pár csepp aromával megfestjük. A krémet hűtőbe tesszük egy órára. A tortalapot ezzel a krémmel kenjük meg.

Az alsó tortalapot vékonyan megkenjük a narancskrémmel. Narancsgerezdekkel gazdagon kirakjuk, és beterítjük a krém egyharmadával. A következő tortalapot rárakjuk, ezt is megkenjük tortakrémmel, majd a harmadik tortalapot rátesszük. A tetejére és az oldalára is vékony réteg krém kerül. A tetejére cukrozott tejszínt nyomunk, narancsgerezdekkel és a marcipánfigurával díszítjük.

Tippek:
- Az alsó tortalap köré tesszük a tortakarimát, a narancsokkal kirakjuk, és tortazselét készítünk rá. Ebben az esetben a tortakrém a 2 tortalapra és az oldalára, valamint tetejére kerül.
- A marcipánfigurát mi házilag készítettük, fehér marcipántömbből, kakaópor hozzáadásával. A szemeit és orrát forró vízben feloldott kakaóporral színeztük.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Szabó Szilvia küldte. Köszönjük!