Narancsmázas-fűszeres sertéscsülök krumplival

Narancsmázas-fűszeres sertéscsülök krumplival
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb sertéscsülök
  • 1 nagy narancs
  • 3 evőkanál méz
  • őrölt színes bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 3-4 friss kakukkfűág
  • 2 dl fehérbor
  • 4-5 evőkanál sertészsír
  • 1 kg krumpli
  • 1 nagyobb sertéscsülök
  • 1 nagy narancs
  • 3 evőkanál méz
  • őrölt színes bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 3-4 friss kakukkfűág
  • 2 dl fehérbor
  • 4-5 evőkanál sertészsír
  • 1 kg krumpli

Elkészítés:

A kicsontozott csülköt alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt színes borssal, és a szárított kakukkfűvel, majd pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. (Akár egész éjszakára a hűtőben pihentethetjük a csülköt.)

Egy tepsit vastagon kikenünk sertészsírral, majd belefektetjük az előzőleg befűszerezett csülköt a húsos felével felfelé, majd aláöntjük a bort, és köré tesszük a friss kakukkfűágakat.

A mézhez adjuk a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét, majd alaposan összekeverjük. Ezután rácsorgatjuk a csülökre a mézes narancsos keveréket úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle, majd alufóliával lefedjük a tepsit. Közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe esszük, és kb. 2,5 óra alatt puhára pároljuk. (Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam.)

Amikor a csülök puhára párolódott, levesszük a fóliát, átfordítjuk a húst, hogy a bőrös fele legyen felül, majd visszatesszük a sütőbe, és a bőrt szép pirosra sütjük. Ezután a húst visszafordítjuk, hogy a húsos fele legyen felül, és szintén szép pirosra sütjük, majd a zsiradékból kivesszük, és tálalásig melegen tartjuk.

A krumplit megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, majd megszórjuk 1-2 teáskanál sóval, és alaposan összeforgatjuk. Ezután a krumplit a csülök sütésénél visszamaradt zsírba tesszük, megforgatjuk benne, majd a közepesen meleg sütőbe tesszük és kb. egy óra alatt szép pirosra sütjük. (Sütés közben egyszer óvatosan keverjük át, vigyázva, hogy a krumpli ne nagyon törjön!)

Tálalás előtt a csülköt ízlés szerint feldaraboljuk, tányérra helyezzük, kanalazzuk mellé a sült krumplit, majd ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!