Napraforgó kalács

Napraforgó kalács

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 4 dl tej

a töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor,
  • 5 dkg mazsola
  • 1 (bio) citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 5 db kajszibarack (vagy más gyümölcs)

a kalácsok kenéséhez:

  • 1 tojás.

Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, és állni hagyjuk. A megszitált liszthez tesszük a megmaradt cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, csipetnyi sót, majd a megkelt élesztővel és a maradék tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, konyharuhával letakarjuk és egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük, majd kanalanként annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszánk legyen.

A kajszibarackot megmossuk, elfelezzük, a magját eltávolítjuk. Az idő közben megkelt tésztát lisztezett deszkán kétfelé választjuk. Az egyiket összegyúrjuk, és másfél centi vastagra elnyújtjuk. Rákenjük a mákos tölteléket, feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben koszorút formázunk belőle. Az összeillesztésnél gondosan összenyomjuk, nehogy szétváljon a sütés során.

Fogunk egy kést, és a kalács külső oldala felől a feléig, két-három centiméterenként bevagdossuk. Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

A tészta másik részéből kisebb napraforgókat készítünk. Ezt kicsit vékonyabbra nyújtjuk, mint az előzőt. Nagy fánkszaggatóval, vagy egy méretes bögrével kiszaggatjuk.

Az egyiket a közepétől indulva tortacikk szerűen bevágjuk, de nem teljesen a széléig. Ezt egy másik kör alakú tésztalapra ráhelyezzük, majd a bevagdosott tésztacikkeket kifelé kihajtjuk. A középen keletkező körbe fél szem porcukorba mártott kajszibarackot helyezünk. Ezeket a kisebb kalácsokat is megkenjük tojással, és megsütjük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk