Nagyi mákos veknije

Nagyi mákos veknije
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 rúdhoz
  • 60 dkg liszt
  • 2 marék cukor
  • 3 dl tej
  • egy nagy csipet só
  • 8 dkg margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • a kenéshez:
  • 1 db egész tojás
  • a töltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • a kalács mosdatásához:
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 60 dkg liszt
  • 2 marék cukor
  • 3 dl tej
  • egy nagy csipet
  • 8 dkg margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db egész tojás
  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor.
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, akkor beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a három tojássárgáját.

Összeállítjuk a tésztát, elkezdjük dagasztani, ha összeállt akkor apránként hozzáadagoljuk az olvasztott margarinos olajat. Ezzel a tészta kisimul és selymes lesz. Addig dagasztjuk felfelé húzva, amíg elválik az edény falától és kezünktől.

A tészta tejét meghintjük liszttel, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Ha megkelt akkor kettévesszük újra összegyúrjuk pihentetjük. Majd egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük olajjal, ráhalmozzuk a mák felét, egyenletesen elterítjük és kicsit rányomkodjuk.

A tészta két végét 1 centi szélesen behajtjuk, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük az elkészült vekniket, felvert tojással lekenjük és 30 percig újra kelesztjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, a vekniket újra lekenjük a tojással, betoljuk a sütőbe és 30 percre szép pirosra sütjük. Ha megsült, akkor cukros vízzel lekenjük, langyosra hűtjük és csak ekkor szeleteljük fel.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klárika küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti