Nagyi kakaós kalácsa

Nagyi kakaós kalácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,2 dkg élesztő
  • 1 tojássárga 1 vaníliáscukor
  • 80 g porcukor
  • 60 g meleg vaj
  • 250-270 ml meleg tej
  • citromhéj
  • 1 marék mazsola
  • 2 kanál kakaó
  • csipetnyi só
  • 50 dkg liszt
  • 2,2 dkg élesztő
  • 1 tojássárga 1 vaníliáscukor
  • 80 g porcukor
  • 60 g meleg vaj
  • 250-270 ml meleg tej
  • citromhéj
  • 1 marék mazsola
  • 2 kanál kakaó
  • csipetnyi

Elkészítés:

Puha, foszlós, megvajazva egy pohár kakaóval mennyei.

Egy tálban összekeverjük a tojássárgát a porcukorral, meleg vajjal, 250 ml langyos tejjel (a dagasztás végén még ha kell, mehet bele kicsi tej), belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit állni hagyjuk.

A lisztet összekeverjük a citromhéjjal, vaníliás cukorral, a csipetnyi sóval, és a tojásos masszához adjuk. Sima ruganyos tésztává dagasztjuk.

Ketté vesszük, egyik részbe belegyúrjuk a mazsolát, a másik részbe a kakaót. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, rúddá sodorjuk, a két tésztát összetekerjük, körré hajtjuk, és sütőparírral bélelt, vagy vajjal kikent kuglóf formába simítjuk. Ismét megkelesztjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb., kb. 20 perc után 180 C fokra mérsékeljük a sütőt, és még további kb. 30 percig sütjük. (A sütő erősségétől függ az idő.)

A sütőből kivéve lefelé fordítva kihűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!