Nagyi féle túrós bukta

Nagyi féle túrós bukta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg búza finom liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 db egész tojás
  • *
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 db egész csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 3 evőkanál búzadara
  • 2 tojás
  • *
  • a kalács megkenéséhez:
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • *
  • a szóráshoz:
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • 50 dkg búza finom liszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 db egész tojás
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 db egész csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 3 evőkanál búzadara
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a csipet sót, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt, akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edény falától és a kezünktől. A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Amíg kell tészta, addig elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót villával összetörjük. Bel szórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, beleütjük a két tojást, a csipet sót, hozzáadjuk búzadarát, összekeverjük, beleszórjuk a mazsolát és összekeverjük.

Ha megkelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Majd téglalapokat vágunk belőle, egy-egy tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál túró tölteléket. A tészta két végét behajtjuk, feltekerjük és megformázzuk . Egy 32x20 cm-es tepsit olajjal kikenünk, kilisztezzük, és belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejüket lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt a bukta, akkor újra lekenjük és betoljuk a sütőbe 35 percre, amíg szép pirosra nem sül. Még azon forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen. Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, kézzel tördeljük le, így kínáljuk. A tetejét vaníliás porcukorral szórjuk meg.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti