Nagyi diós veknije

Nagyi diós veknije

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2 rúdhoz
  • 60 dkg liszt
  • 2 marék cukor
  • 3 dl tej
  • egy nagy csipet só
  • 8 dkg margarin
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő

a kenéshez:

  • 1 db egész tojás

a töltelékhez:

a töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor

a kalács mosdatásához:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, akkor beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a három tojássárgáját.

Összeállítjuk a tésztát, elkezdjük dagasztani, ha összeállt akkor apránként hozzáadagoljuk az olvasztott margarinos olajat. Ezzel a tészta kisimul és selymes lesz. Addig dagasztjuk felfelé húzva, amíg elválik az edény falától és kezünktől.

A tészta tejét meghintjük liszttel, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Ha megkelt akkor kettévesszük újra összegyúrjuk pihentetjük. Majd egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk – kb. 3 milliméter vastagságúra. A tészta tetejét megkenjük olajjal, a diós cukor felét egyenletesen ráhalmozzuk és kicsit rányomkodjuk. A tészta két végét behajtjuk 1 centi szélesen, majd feltekerjük.

Tepsibe tesszük az elkészült vekniket, felvert tojással lekenjük és30 percig újra kelesztjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, a vekniket újra lekenjük a tojással és betoljuk a sütőbe, majd 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha megsült, cukros vízzel lekenjük (megmosdatjuk), langyosra hűtjük és csak ekkor szeleteljük fel

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek