Muszaka

Muszaka
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 3 kg padlizsán
  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg zsíros reszelt sajt
  • bors
  • olívaolaj
  • A darált húshoz:
  • 1 kg darált hús
  • 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
  • 2 hagyma
  • 1/2 pohár fehérbor
  • 2 babérlevél
  • bors
  • olaj
  • 2 tojás
  • reszelt sajt
  • A besamelhez:
  • 3 kanál liszt
  • 1 l tej
  • 2 tojássárga
  • 1 csésze reszelt sajt
  • 3 kg padlizsán
  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg zsíros reszelt sajt
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 kg darált hús
  • 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
  • 2 hagyma
  • 1/2 pohár fehérbor
  • 2 babérlevél
  • olaj
  • 4 tojás
  • 3 kanál liszt
  • 1 l tej

Elkészítés:

A darált húst kisütjük. Ezután ráöntjük az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, a bort, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi. Kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni, majd forró olajban kisütjük. A krumplit időközben karikára vágjuk és kisütjük.

Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. (A lényeg a gyors keverés és a tej lassú adagolása.) Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás mellett, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.

Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és padlizsán a sorrend, a tetejére öntjük a sajtos besamelt. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük.

Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a nehéz ételt, hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást), és így elősütni.

Megjegyzés:

A receptet Bébilédi küldte. Köszönjük!