Mustárkrémleves zellertócsnival

Mustárkrémleves zellertócsnival
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 3 babérlevél
  • 1 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l zöldségleves kockából
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál magos dijoni mustár
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 nagy körte
  • a zellertócsnihoz:
  • 15 dkg zellergumó
  • 10 dkg burgonya
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg dióbél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 3 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l zöldségleves kockából
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál magos dijoni mustár
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 nagy körte
  • 15 dkg zellergumó
  • 10 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg dióbél
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A férjem imádja a fehérbort, ezért egyik este ezzel kedveskedtem neki. Azóta ezt kéri még a húsleves helyett is!

A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a krumplit kockákra, a hagymákat finomra vágjuk.

A vajat mélyebb edényben felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Beletesszük a burgonyát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a gyömbért, felöntjük a fehérborral, pár percig forraljuk, majd hozzáöntjük a zöldséglevest és a tejszínt.

Kis lángon addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Kivesszük a babérlevelet, majd a mustárokat hozzáadva a levest botmixerrel szép simára pürésítjük. Megsózzuk, borsozzuk.

A körtét megtisztítjuk, felkockázzuk, a levesbe tesszük, majd egyet forralunk rajta.

A tócsnihoz a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A zellert és a burgonyát megtisztítjuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat ás a durvára darabolt diót, és összedolgozzuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajjal kikenünk.

A zelleres masszából korongokat formázunk, és a maradék olajjal meglocsoljuk. A sütőben 40 percig sütjük. Főzelékek mellé is remek feltét lehet.

Körte helyett
A franciák ezt a mustárlevest sokféleképpen készítik. A spanyol határhoz közeli vidékeken nem körtével kínálják, hanem levesbetétként két szelet véres hurkát és maréknyi fokhagymával pirított zsemlekockát adnak hozzá.