Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 7 dkg barna cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só

az almás réteg hozzávalói:

  • 5-6 db édes alma
  • 1 citrom leve
  • 3 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

a morzsához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a villával enyhén felvert tojást.

Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és legalább egy fél órára a hűtőbe tesszük. Egy teflonos sütőformában keresztbe teszünk két vastagabb csík sütőpapírt úgy, hogy jóval túllógjon a forma szélén. (így könnyen kitudjuk majd emelni a formából a megsült pitét).

A hűtőből kivesszük a tésztát, majd a fólián sütőforma nagyságúra nyújtjuk. Ezután kibéleljük vele a formát. Az almát meghámozzuk, majd felnegyedeljük, és eltávolítjuk a magházat. Ezután ráfacsarjuk a citromlevet, majd alaposan összeforgatjuk. (Így az alma nem barnul meg a felhasználásig.) Ezután a felnegyedelt almát kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel, és szintén összeforgatjuk a citromlével.

A barna cukorhoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Ezután a formában lévő tésztára rátesszük az almaszeleteket, majd megszórjuk a cukros keverékkel. A lisztet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a cukrot, és a felkockázott puha vajat. Ezután összemorzsoljuk úgy, hogy darabos morzsát kapjunk. Az almaszeletek tetejére ezután egyenletesen rászórjuk a durva morzsát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd a papírcsíkok segítségével átemeljük egy rácsra, és egészen kihűtjük.

Tálalás előtt, ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.

A receptet kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk