Mokkakrém torta

Mokkakrém torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótalaphoz:
  • 16 db tojás
  • 350 g finomliszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 320 g cukor
  • a mokkakrémhez:
  • 900 g vaj
  • 900 g cukor
  • 18 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl feketekávé
  • az összeállításhoz:
  • 150 g mandulapehely
  • 16 db tojás
  • 350 g finomliszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 320 g cukor
  • 900 g vaj
  • 900 g cukor
  • 18 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl feketekávé
  • 150 g mandulapehely

Elkészítés:

Egy 22 cm átmérőjű tortaforma belső oldalát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt illesztünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

4 piskótalapot fogunk készíteni, így egy átlagos konyhai robotgépbe, ahogy a tortaformába se fog beleférni az alapanyag, ezért 2 részletben dolgozunk. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a félretett tojássárgákat, majd kis adagokban belekeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. A tésztát a tortaformába öntjük, előmelegített sütőbe toljuk, és 50 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve a piskótát rácsra borítjuk, majd kihűtjük. Ha a tészta sütés közben felpúposodott, a tetejét levágjuk. Az így kapott lapot vízszintesen két egyenlő részre vágjuk.

A mokkakrémhez, ahogy a piskótalapoknál, szintén két részletben dolgozunk, így biztosan elfér a krémünk a konyhai robotgépünkben. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. (Fontos, hogy a cukor elolvadjon a vajban, ne zavarjanak a desszert elfogyasztásánál a cukorszemek, a krémünk legyen egynemű.) Ehhez adjuk a kávét és a kakaóport, majd további 5 percig keverjük. Az így kapott krémet rövid időn belül felhasználjuk.

Összeállítás: a krémet 4 egyenlő részre osztjuk, megtöltjük vele a piskótalapokat, és finoman bekenjük a torta külsejét.

A szeletelt mandulát 180 fokra előmelegített sütőben, pár perc alatt megpirítjuk. Ezzel díszítjük a torta oldalát és a teteje közepét. (Ehhez egy házilag készített, kör alakú sablon tökéletesen megfelel.)

Díszíthetjük a szeleteket csokoládéval bevont rumgolyóval, de a pekándió is tökéletes választás.

Megjegyzés:

A receptet Frankberger Gábor küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti