Mogyorós Marlenka

Mogyorós Marlenka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 250 g cukor
  • 1 kiskanál ecet
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 700 g finomliszt

a krémhez:

  • 300 g vaj
  • 3 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
  • 150 g darált sótlan mogyoró
  • 0,5 dl brandy

(a tepsi mérete: 22×34 cm)

Elkészítés:

Összekeverjük a szódát és az ecetet. (Erre egy magasabb edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.) Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, és addig keverjük, amíg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul. Akkor azonnal levesszük a tűzről.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.

Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára (kb. a vastagságát jelenti ez) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül. (Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett, és így könnyen kinyújtható.)

A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel. (Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet, mivel tubusosat tudtam venni. Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és takaréklángon 3 óra hosszat lassan elkészült, jól besűrűsödött.) A vizet pótoljuk rajta.

Utána a dobozt kihűtjük, így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük, míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak –, majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat, majd a megsült lapok széleit levágva négyzet alakúra formázzuk a tortát.

A krém fantasztikus lett, darált mogyorót és konyakot is tettem hozzá. A lapokat töltés előtt lekentem brandyvel. A tetejére a csokoládét az étolajjal felolvasztottam és bevontam vele.

A levágott, felaprított széleket a darált mogyoróval összekevertem és a csokoládéra hintettem.

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk