Mogyorós kekszes sütemény karamell krémmel

Mogyorós kekszes sütemény karamell krémmel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 5 tojás (közepes méretű)
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker vaníliás cukor
  • 100 g pirított, darált mogyoró
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 6 gramm sütőpor
  • ezenkívül:
  • 300 ml rumos tej
  • 20 dkg kakaós, gömbölyű omlós keksz
  • a piskóta lekenéséhez:
  • 3 evőkanál Nutella
  • a krémhez:
  • 350 ml tej
  • 150 g kristálycukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 250 g lágy vaj
  • a díszítéshez:
  • 200 ml hideg Meggle cukrászhab
  • a díszítéshez:
  • 2 teáskanál csoki lapocska
  • (a tepsi 20x 30 cm-es)
  • 5 db tojás
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker vaníliás cukor
  • 100 g pirított, darált mogyoró
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 6 gramm sütőpor
  • 300 ml rumos tej
  • 20 dkg kakaós, gömbölyű omlós keksz
  • 3 evőkanál Nutella
  • 350 ml tej
  • 150 g kristálycukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 250 g lágy vaj
  • 200 ml hideg Meggle cukrászhab
  • 2 teáskanál csoki lapocska

Elkészítés:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

A tojást a cukorral és a vanillincukorral habosra keverjük. A mogyorót a morzsával, sütőporral jól elkeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük, a tetejét elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt és kb. 25 perc alatt megsütjük. (Alsó és felső sütésnél: kb. 190 °C (előmelegítve) Légkeverésesnél: kb. 170 °C (előmelegítve), gázsütő kb. 3. fokozat (előmelegítve).

A megsült tésztát egy sütőrácsra tesszük.

A krémhez a lisztet a tejjel, a tojással kikeverjük. A kristály cukrot egy lábasban szép arany barnára karamellizáljuk, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad benne. A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük, végül a vajjal habosra keverjük.

A krém felét a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé ráérjen a mellette valóra, a krém másik felét rákenjük a kekszekre.

Végül a tejszínt kemény habbá verjük, a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk. Így lesz ilyen szép borzas.

A tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszíthetjük, és tálalásig a hűtőben pihentetjük. Legalább 12 órát állni hagyjuk, közben szépen bepuhul a keksz, és szépen szeletelhető lesz.

Természetesen karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!