Mogyorókrémmel töltött muffin fánk

Mogyorókrémmel töltött muffin fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 20 db muffin fánkhoz:
  • 30 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 tojás (közepes)
  • csipet só
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • *
  • a töltéshez:
  • mogyorókrém
  • *
  • a lekenéshez:
  • 1 kisebb tojás

Elkészítés:

A tejet egy teáskanál cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval összekeverjük. A vajat felolvasztjuk és visszahűtjük.

Egy keverőtálba ütjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzászitáljuk a lisztet, majd megdagasztjuk a tésztát. A kelesztőtálat liszttel megszórjuk, beletesszük a tésztát és langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd centi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk kb. 10 cm-es pogácsaszaggatóval. A leeső részeket összegyúrjuk, és szintén kiszaggatjuk. (Én egy 10 cm átmérőjű bögrével szaggattam ki.)

A kiszaggatott tésztakorongok közepére egy kisebb kanál mogyorókrémet teszünk, majd jó erősen összecsípjük és megformázzuk a tésztát, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. Ezután szilikonos vagy papír muffin formába tesszük a megtöltött tésztákat és egy gáztepsire tesszük egymás mellé, letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.

Az újrakelesztett tészta tetejét lekenjük a felvert tojással mielőtt betennénk a sütőbe. 170 fokra előmelegített (légkeveréses üzemmód) sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (én 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve pár percig a tepsin hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, úgy kínáljuk.

Tipp: Én mogyorókrémmel töltöttem meg, de ízlés szerint keményebb állagú lekvárral is megtölthetjük a tésztát.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk