Mogyorókrémes-szőlős kupola

Mogyorókrémes-szőlős kupola

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskóta tekercshez és a piskótalaphoz:

  • 7 db tojás
  • kb. 1,5 dl víz
  • 22,5 dkg cukor
  • 37,5 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál darált dió

a kenéshez:

  • mogyorókrém

a krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 50 dkg krémes túró
  • 2,5 dl tejföl vagy joghurt
  • 40 g instant zselatin vagy 10 lap zselatin
  • 1 db citrom leve
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg szőlő

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat egy mérőkancsóba tesszük és annyi vizet öntünk hozzá (kb. 1,5 dl), hogy 6 dl legyen összesen. Egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és habosra verjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd beletesszük a tojásba és 1,5 dl vízzel lazítjuk. (Nem muszáj bele az összes víz, ez a tésztától sűrűségétől függ.) Kettémérjük – egy kerek tortalaphoz, és egy nagy tepsibe a piskóta tekercshez (mindkettőt kivajazzuk, lisztezzük).

A piskótatekercs tésztáját konyharuhával feltekerjük, hogy kihűljön, majd mogyorókrémmel megkenjük, és visszatekerjük.

A krémhez a tejszínhabbot felverjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A túrót elkeverjük a tejföllel, a citrom kifacsart levével, a porcukorral, majd alaposan kicsavarjuk a zselatin lapokat is és belekeverjük. Ha kezd dermedni, összeforgatjuk a tejszínhabbal és a leszemezett szőlővel (ha kell, magozzuk ki a szemeket).

Előveszünk egy félgömb alakú tálat, vagy tortaformát, és fóliával kibéleljük. Az oldalát sűrűn kirakjuk a felszeletelt mogyorókrémes piskótatekercs szeletekkel. Betöltjük a krémet a piskótával bélelt tálba. A piskótakorongot is megkenjük a mogyorókrémmel, ráborítjuk a szőlős túrókrémre úgy, hogy lefelé nézzen a megkent fele. Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Tálalás előtt kiborítjuk a kupolát és lehúzzuk róla a fóliát. Ízlés szerint díszítjük.

A receptet Nádasiné Mihalik Ágnes küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk