Mogyorókrémes piskótatekercs

Mogyorókrémes piskótatekercs
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótatésztához:
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 evőkanál forró víz
  • a mogyorókrémhez:
  • 25 dkg mogyoróvaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín +habfixáló)
  • a díszítéshez:
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg csokoládé
  • 1 marék apróra vágott földimogyoró
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 evőkanál forró víz
  • 25 dkg mogyoróvaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín +habfixáló)
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg csokoládé
  • 1 marék apróra vágott földimogyoró

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. A lisztet a cukros-tojásos habhoz szitáljuk, majd fakanállal óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi). Az előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön ráfordítjuk. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen!)

Amikor a tészta már éppen csak langyos, a konyharuhát levesszük, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a mogyoróvajat, majd alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük a krémet.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd keverőkanállal apránként hozzákeverjük a mogyorókrémhez, hogy ne legyen túl lágy a krém. (Apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert nem biztos hogy mind kell a krémbe!)

A teljesen kihűlt piskótatésztát a papírból kitekerjük, majd egyenletesen rákenjük a mogyorókrémet. Ezután óvatosan feltekerjük, majd egy tálcára helyezzük.

Az elkészült piskótatekercset ízlés szerint porcukorral megszórjuk. A csokoládét felolvasztjuk, majd a süteményre csorgatjuk, és megszórjuk az apróra vágott mogyoróval. Ezután pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe (vagy hideg helyre) tesszük, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a mogyorókrémes piskótatekercset a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!