Mogyorókrémes epertorta

Mogyorókrémes epertorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 9 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 9 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál0 forró víz
  • a mogyorókrémhez:
  • 20 dkg török mogyoró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 3 dl Hulala
  • az epres részhez:
  • 50 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé
  • (a tortaforma 24-cm-es)
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • 20 dkg török mogyoró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl
  • 10 gramm porzselatin
  • 3 dl Hulala
  • 50 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé
  • (a tortaforma 24-cm-es)

Elkészítés:

A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojásokat és a vaníliás cukrot, majd jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzá csorgatjuk a forró vizet, majd 1-2 percig tovább keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk-keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és kihűtjük.

A mogyorót diódarálón ledaráljuk vagy késes aprítóval apró darabosra őröljük. (Én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt.) A porcukorhoz adjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd alaposan összekeverjük. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz. Ezután a mogyorós keverékhez öntjük, és szintén alaposan összekeverjük.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, hozzákeverjük a mogyorós keverékhez.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a teljesen kihűlt piskótát, majd egyenletesen rákanalazzuk a mogyorókrémet. Ezután pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbe vágjuk. Ezután a felezett eperszemekkel a torta tetejét kirakjuk. A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, éppen csak langyosra hűtjük, majd bevonjuk vele a tortát. Ezután visszatesszük a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.

Tálalás előtt a hűtőből a tortát kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!