Mini lángos paradicsomszósszal

Mini lángos paradicsomszósszal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a lángoshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • a sütéshez:
  • olaj
  • a feltéthez:
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 darab paradicsom
  • bors
  • oregánó vagy bazsalikom
  • a tetejére:
  • reszelt sajt
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 darab paradicsom
  • bors
  • oregánó vagy bazsalikom
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lekenjük olajjal, majd lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A paradicsomszószhoz kevés olajon megpirítjuk a finomra felvágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot. Addig főzzük közepes lángon, amíg sűrű paradicsomszósz lesz belőle, végül sózzuk, borsozzuk, oregánóval vagy bazsalikommal ízesítjük. Ha nagyon darabos, botturmixszal pürésítjük.

A lángos tésztájából olajos kézzel kisebb darabokat szakítunk, majd 6-8 cm átmérőjű, 1 cm vastag lepényekké formázzuk. Felhevített serpenyőben, bő olajban mindkét oldalán 1-1 percig sütve arany színűre sütjük.

A kisült lángosokat papírtörlőre szedjük, majd paradicsomszósszal megkenve, reszelt sajttal megszórva kínáljuk. (Vékonyra felszeletelt mozzarella sajtot is tehetünk a tetejére.)

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!