Mini kürtőskalács sütőben

Mini kürtőskalács sütőben
Elkészítési idő
4,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • kb. 1 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj
  • csipet só
  • A fémcsövek lekenéséhez:
  • 1 evőkanál olaj
  • A kenéshez, szóráshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj
  • csipet
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, 5 deka cukrot fél deci meleg vízben feloldunk, és a tojást felverjük.

A liszthez hozzáadjuk a szárított élesztőt, a sót, a cukrot és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 egyforma darabra vágjuk, félujjnyi vastagra kisodorjuk és a keskenyebb felétől kezdve, a tésztacsíkot az olajozott fémcsőre csavarjuk. A végüket kicsit összenyomjuk, hogy egymáshoz tapadjon

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, újból megkelesztjük, megkenjük cukros vízzel és 180 fokos sütőben, kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ekkor megkenjük felvert tojással, megszórjuk cukorral és 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a cukor rászáradjon.

Ha elkészült, még melegen lehúzzuk a fém csőről és kihűtve kínáljuk.

Ha nincs fémcsövünk vagy kürtöskalács sütő formánk, vegyük elő a kreativitást. Beválhat a célra egy használaton kívüli partvis lereszelt, letisztított nyele is, egyenlő hosszúságúra vágva. Ha fára tekerjük, célszerű sütés előtt fél órára vízbe áztatni, és mielőtt a tésztát rátekernénk, olajos kézzel átsimogatni. Így biztos elválik róla a kalács, miután megsült. Az üres papírtörlő guriga is jó erre a célra, csomagoljuk be alufóliába, és vékonyan kenjük be mindenhol olajjal - erre tekerjük fel a kalácstésztát.

Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan lesúsztatjuk a gurigákról.

Ha a mini kürtős kalácsok megsültek, és megkenjük tojással, cukros dióba, kókuszba, mogyoróba, vagy mandulába is beleforgathatjuk ízlés szerint.

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti