Milliomos szelet

Milliomos szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 16 szelethez:
  • a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • a karamellkrémhez:
  • 5 dl cukrozott sűrített tej
  • 2 evőkanál vaj
  • a tetejére:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 5 dl cukrozott sűrített tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot meg 2 csipet sót, majd belemorzsoljuk a vajat és egynemű tésztává összedolgozzuk. Fóliával letakarva a hűtőben 20 percet pihentetjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 20 x 20 cm-es tepsit, a méretére nyújtjuk a tésztát, beletesszük, és a sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Mélyebb serpenyőben a sűrített tejet 2 evőkanál vajjal közepes lángon folyamatos keverés mellett felforraljuk. Addig főzzük, míg sűrű és borostyán színű lesz (kb. 15 perc). A karamellt az omlós tésztán elterítjük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A csokoládét összetördeljük, és fém keverőtálban, vízgőz felett felolvasztjuk. A karamellrétegen elsimítjuk. 10 percig hűlni hagyjuk, majd 30-40 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé teljesen megkeményedjen. Forró vízbe mártott, recés késsel szeleteljük.