Mikrós narancsszirupos mandulás piskóta

Mikrós narancsszirupos mandulás piskóta

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 120 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 csésze porcukor (125 ml)
  • 80 g mandula liszt*
  • 60 ml narancslé
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 tojás, enyhén elverve
  • 60 ml tej
  • A sziruphoz
  • 240 ml narancslé
  • 1/3 csésze porcukor (80 ml)

A tálaláshoz:

  • habtejszín

Elkészítés:

Először elkészítjük a narancs szirupot: a narancslét a cukrot és 2 evőkanál hideg vizet egy serpenyőben közepes lángon összekeverünk. Takaréklángon, időnként megkevergetve fedő nélkül 10-12 percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön.

Közben vajjal kikenünk egy kb. 7 cm mély, 8 cm x 19 cm-es mikrohullámú sütőben használható szilikon kenyérsütő formát.

A lisztet, a cukrot a mandulát, a narancslét, az olajat, a tojást és a tejet egy tálban alaposan összekeverjük, majd az előkészített kenyérsütő formába öntjük. Mikrosütőbe tesszük és 1000 watton 6-7 percig sütjük (addig, amíg a felső része megszilárdul és ruganyos lesz).

A süteményt óvatosan egy sütőpapírral lefedett tálcára borítjuk (a papír széleit kicsit felhajtjuk). A szirup felét óvatosan a piskótára csorgatjuk. A mandulás piskótaszeleteket még melegen a maradék sziruppal és tejszínhabbal kínáljuk.

*Mandula liszt készítése házilag: A mandulát 1 percre forrásban levő vízbe tesszük, majd leszűrjük. Egyesével kipattintjuk a héjából, majd le(meg)szárítjuk. Szárazon aprítógépbe rakjuk és megdaráljuk. Ha nem lenne elég finom, kávédarálóban lehet tovább finomítani.

Még egyszerűbb a helyzet, ha már hántolt mandulát vásárolunk, és azt őröljük meg.

Neked ajánljuk