Mézeskalács házikók

Mézeskalács házikók
Elkészítési idő
5,0 5 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 3 dl méz
  • 3 egész tojás
  • a ragasztáshoz, díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 25 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • 1 kg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 3 dl méz
  • 3 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál).

A mézbe beleteszünk fél kocka vajat és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. (Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket.) Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.

Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, a tetejét, a kerítést. A tésztából leveszünk kb. kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. (Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.)

Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát, és rárakjuk a kivágott papírokat, késsel körbevágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta. (Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei.)

150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig. Utána kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.

Amíg hűl a tészta, összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.

Csak már amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor díszítsük ki. Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.

Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát. A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész.

A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is. Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje. Így kicsit megkeményedik a figura.

Ha már megkeményedett a figura és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyag tálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyag dobozba, a tetejét rárakjuk – ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, de itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak.

A házikókat egy tálra rakjuk, és így tesszük az asztalra díszítésként.

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!