Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a házikóhoz:

  • 30 dkg rizsliszt
  • 17 dkg méz
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 db tojás
  • *

a díszítéshez:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé
  • *

továbbá:

  • 2-3 evőkanál cukor karamellizálva

Elkészítés:

A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral, a kakaóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen elkészítjük a sablonokat. háztető: 17x10,5 cm (kétszer), hosszanti fal: 14x6,5 cm (kétszer), homlokzat: 9x6,5, a tetőrész: 6 cm (kétszer), kémény1: 3,5x5 cm (egyszer), kémény2: 3,5x3,5 cm (egyszer), kémény3: 3,5x2x5 cm (a ferde felületre! kétszer)

A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Ezután kihűtjük.

Egy kisebb lábasban a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, amíg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva. Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor újra és újra melegíthető.

A tojásfehérjéket kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk, és ízlés szerint kidíszítjük vele a házikót. A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki, és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.

A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.

A receptet Scarlett69 küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek