Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 8 bögre liszt (pont 1 kg) (Mester süteményliszt - GM )
  • másfél bögre porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg margarin
  • 1 bögre méz
  • 3 tojás

a háztetőhöz:

  • gabonapehely párnácskák

a ragasztáshoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 dkg porcukor

a díszítéshez:

  • gumi cukorkák
  • téli fagyi
  • roletti
  • ehető csillámpor
  • élelmiszer színezék és bármi más, amivel úgy gondoljuk, látványossá tehető a külseje

(a mérce: 2,5 dl-es bögre)

Elkészítés:

Jobb a tésztát előző nap elkészíteni, aki teheti, így csinálja, mert tényleg jobb, ha pihen pár órát a tészta. Finomabb, és jobban összeáll, ha már egy éjszaka a hűtőben áll.

A házikó méretei: eleje, magassága: 12 cm, a szélessége: 15 cm, a háztető felfelé vezető magassága: 10 cm – ezt a szélessége közepétől (7,5) mérjük ki. Ugyanezt a sablont használjuk a házikó hátuljának is. A házikó oldala: magassága: 12 cm, a szélessége: 25 cm, az ablakok, és ajtó elhelyezése tetszőleges. A háztető magassága: 13 cm, a szélessége: 25 cm, a terasz feletti tető: 25 x 10 cm, a kémény magassága: 7 cm, szélessége: 5 cm (4 db van belőle), a padlás tető: 7 x 7 cm (2 db), a házikó alapja: szerintem ez tetszőleges mindenki számára, hiszen attól is függ, mit tervezünk még díszítésnek, a házikó körül. Én derelyevágóval kiszabdaltam a széleit, éppen azért, hogy ne legyen annyira szabályos.

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint (mikróban kicsit felolvasztjuk). A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére. Ezután fakanállal az egészet összekeverjük. Addig keverjük, amíg összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal, majd kézzel, egynemű tésztává gyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Ezután az első adag tésztát két sütőpapír között kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd az előre megszerkesztett sablonokat rátesszük, kivágjuk, és előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 160 fokon, kb. 7 perc alatt megsütjük – annyi darabot, amennyi kijött belőle.

Ezt követően a másik adag tésztából is kivágjuk és kiszaggatjuk a hiányzó részeket, és az idetartozó szereplőket. Ha kisült minden egyes darab, jöhet az összeállítás.

A tojásfehérjéből és a porcukorból jó sűrű állagú masszát keverünk, legalább 5 peres folytonos keveréssel. A masszát habzsákba töltjük, majd az alapon kezdjük összeállítani, minden egyes darabot. (Én előre kidíszítettem a ház részeit, és úgy ragasztottam össze. Elég hamar megköt, így nem kell sokat várni vele. Minél sűrűbb a masszád, annál jobb!!)

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk