Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 35 dkg margarin
  • 70 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál méz
  • 1 csomag mézeskalácsos sütőpor (Dr. Oetker)
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 15 dkg porcukor

máz:

  • 3 db tojásfehérje
  • kb. 30 dkg porcukor

a díszítéshez:

  • porcukor
  • cukordrazsé

a házikó összeállításához:

  • 20 dkg porcukor olvasztva

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a mézeskalácsos sütőport és a porcukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáadunk 1 egész tojást, 3 tojássárgáját (a fehérjét külön tálba tesszük és a máz készítéséig hűtőben tároljuk), a mézet és a margarint, majd linzertészta állagú tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát ezután kb. fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és sablon alapján (interneten sok féle van) kivágjuk a házikó és torony elemeit. A maradék tésztából egyéb dekorációs elemeket sütünk (például fenyő, kerítés).

A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeseket zsírpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.

Ezután elkészítjük a házikó elemeinek összeragasztásához a karamellt. Egy teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyőbe 20 dkg porcukrot teszünk, egyenletesen elsimítjuk, majd takaréklángon felolvasztjuk. Nem kevergetjük, mert akkor csomós lesz.

A mézeskalács elemek oldalát, illetve az alját óvatosan az olvasztott cukorba mártjuk és ráragasztjuk bármilyen általunk választott alapra. Ez lehet karton tortalap, tányér, fa szelet, tálca. (Az elemek oldalait óvatosan kell összeilleszteni, el ne törjenek.) Amikor az oldalrészek készen vannak, rátesszük a házikóra és a toronyra a tető részt. Ezt szintén olvasztott cukor segítségével.

Ezután elkészítjük a cukormázat, ezzel erősítjük meg az illesztéseket, ezzel rögzítjük az apróbb elemeket, és díszítjük a házikót, tornyot. Vizet forralunk egy lábasban és rátesszük az edényt, amelybe korábban a tojások fehérjét tettük. Ezt gőz felett elkezdjük kemény habbá verni, közben pedig fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, ha tejfölszerű állaga lesz. A masszát habzsákba töltjük és az illesztéseket ezzel erősítjük, takarjuk, illetve a dekorációs elemeket ezzel ragasztjuk az alapra. A tojásfehérje habbal díszítjük a házikót, tornyot, a mézeskalácsból készített fenyőket. A fenyőkre cukordrazsét szórhatunk további díszítésként. Amikor elkészült a házikó az egészet megszórjuk porcukorral.

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek