Mézeskalács

Mézeskalács
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 400 g méz
  • 2 db tojássárgája
  • 3 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál szegfűszeg
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál gyömbér
  • a mázhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 140 g porcukor
  • 3 csepp ecet
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 400 g méz
  • 2 db tojássárgája
  • 3 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál szegfűszeg
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 2 db tojásfehérje
  • 140 g porcukor
  • 3 csepp ecet

Elkészítés:

A mézet a cukorral lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, a liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ebbe daraboljuk a vajat, majd ráöntjük a mézet. Végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tésztát még melegen szép simára kidolgozzuk.

Lisztezett felületen szép vékonyra sodorjuk a tésztát. Különböző formákkal kiszaggatjuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-20 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.

Egy nagy edényt félig megtöltünk melegvízzel, majd forralni kezdjük.

Egy fém edénybe beletesszük a tojásfehérjét, a porcukorral és az ecettel. A másik edényre tesszük, amiben már lassan forr a víz, és vízgőz felett habverővel addig verjük, amíg a hab kemény nem lesz. (Nem szabad leesnie a habverőről.) Ezután nyomózsákba tesszük és kidíszítjük vele a mézeskalácsokat.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!