Mézes puszi

Mézes puszi
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 3 db közepes tojás (ha kicsi, akkor 4 db)
  • 55 dkg finomliszt
  • 15 dkg langyos, olvasztott méz
  • 20 g szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj és 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg (vagy 1 evőkanál mézeskalács fűszer)
  • a bevonathoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 24 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 3 kocka fehér csokoládé
  • 10 dkg margarin
  • 3 db közepes tojás
  • 55 dkg finomliszt
  • 15 dkg langyos, olvasztott méz
  • 20 g szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 db tojásfehérje
  • 24 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 3 kocka fehér csokoládé
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát! Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, 4 részbe vágjuk.

Egyenként hosszú rudakat sodrunk belőle, majd kb. 1,5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.

3 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük. A kis golyókat rátesszük, az ujjunkkal benyomjuk egy kicsit, és ellapítjuk. (3 cm távolságra tegyük egymástól, mivel sütés közben térfogata megnő.) A többi rudakkal is így járunk el.

190 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.

Ebből az adagból 80 db puszi sült ki. A negyedét csokoládéval vontam be. a többit cukormázzal. Utóbbihoz a fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre kevertem, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket egy nagy tálba tesszük, a cukormázat ráöntöttük. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük – kb. 5 óra alatt megszáradt.

Selyempapírral rétegezve dobozba tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!